Jobban tejelnek, ha VR szemüveget hordanak?

Számunkra nagy mértékben nő a szórakozás élménye, ha valamit a minket teljesen körbe ölelő virtuális világban éljük át,egy sima monitor vagy TV helyett. Vajon ez az állatokra is igaz lehet?

Állítólag igen!
Egy kutatás azt állítja, hogy azok a tehenek, amik rendszeresen körbenézhetnek egy virtuális világban, több és jobb minőségű tejet adtak a kizárólag a való világot látó társaiknál.

vr-tehen
Kép: https://www.bbc.com/news/world-europe-50571010

Az orosz gazdasági és élelmezésügyi minisztérium nemrég egy kísérleti kutatás eredményeire hivatkozva azt állítja, hogy a naponta rendszeresen VR-headsettel ellátott tehenek nyugodtabbá és jobb közérzetűbbé váltak, és nem csak, hogy több, de jobb minőségű tejet is kezdtek adni a kontrollcsoportnál.

Azt nem közölték, hogy a teheneknek milyen tájat, esetleg bikákat mutattak -e, de az is kiderült a kutatásból, hogy a tehenek sokkal jobban látják a fényt a vörös, mint a kék tartományban. Bár ennek gyakorlati hasznára mi nem jöttünk rá.

Az eredményektől függetlenül egyik gazdának sem javasolt gyorsan VR szemüvegeket venni, hiszen a tehenek fejének teljesen más formája van, mint az embereknek, ezért nekik egyedi kialakítású VR headseteket készítettek annak érdekében, hogy megtapasztalják a virtuális valóság nyújtotta élményeket.