Félelmeink legyőzése a virtuális valóságban

A fóbiák és egyes félelmeink ma már könnyen kezelhetőek – akár a virtuális valóság segítségével is – és szorongásaink pár alkalmas terápiával feloldhatóak.

A gyógyszeres kezelésekkel elsősorban a szorongás testi tüneteit próbálják oldani. Ám ezek csupán rövid távú megoldást nyújtanak, és csak a félelem által kiváltott tüneteket kezeli, magát a fóbiát nem oldja fel.
virtuális valóság terápia
A fóbiák kiváltó okainak feltárására a kognitív viselkedésterápia a legelterjedtebb módszer, amelynek célja, hogy a rögzült irracionális gondolkodási sémákat és a beteg életét befolyásoló zavaró viselkedésmódot a realitás irányába terelje. A terápia során a páciens és a terapeuta beszélgetéssel közösen fejti meg a félelmet kiváltó okokat, majd a kezelt személyt fokozatosan szoktatják hozzá az általa rettegett helyzethez.

virtuális valóság terápia

Ebben a fokozatos és biztonságos hozzászoktatásban nyújthat páratlan segítséget a virtuális valóság modern technológiája, mint a viselkedésterápia egyik hatékony kiegészítő eszköze. Ekkor háromdimenziós grafikai megoldások és videók segítségével modellezik a páciens félelmének tárgyát. A virtuális valóságban a fóbiás páciens úgy érezheti, hogy ténylegesen jelen van egy olyan szituációban, amelytől fél. Ugyanakkor nem kerül azonnal éles helyzetbe, hanem egy olyan világba csöppen, ahol a fóbiás félelmeit tét nélkül kell legyőznie. A virtuális valóság terápia segítségével átprogramozhatóvá válnak a páciens reakciói, sőt kockázat nélkül, mégis élesben tanulhatja meg, hogyan lehet úrrá szorongásán.

A pszichoterápia és a modern technológia találkozásáról szól a Samsung nemrég indult kampánya is, amely a két leggyakoribb fóbia kezelését tűzte ki célul. A tériszony és a nyilvános beszédtől való félelem kiváltó okai tökéletesen modellezhetőek a virtuális térben, így egy szakemberek által összeállított, többlépcsős terápiás anyag segítségével látványos eredmények érhetők el.

Kiegészítő infók:
A fóbia viszont egy szorongásos betegség, amely során okot találunk a félelmünkre és kivetítjük valamire. Bár az ebben szenvedők általában tisztában vannak azzal, hogy félelmük irracionális, mégsem tudnak úrrá lenni rajta. Az érintettekből ez a pontosan körülhatárolható dolog vagy élethelyzet állandó jelleggel szorongást, páni félelmet, vagy súlyosságtól függően akár pánikrohamot vált ki. Ha ugyanis nem sikerül elkerülni ezeket a rettegett élethelyzeteket, az irracionális és túlzott félelem pánikszerű rosszullétté alakulhat. A pánikroham testi tünetekben is megnyilvánul, verejtékezéssel, szédüléssel, hányingerrel, fuldoklással és szapora pulzussal is járhat, de nem ritka az ájulás sem.

Forrás:

http://napidoktor.hu/kivul-belul/karacsonyi-es-egyeb-fobiak/