A VR/AR hatással lehet a távmunka elterjedésére?

A Dell az Intellel közösen készített egy tanulmányt a munkahelyformáló technológiai trendekről.
A tanulmány főbb megállapításai:
– A munkahelyen elérhető technológia elavult a magánéletben használt eszközökhöz képest
– Az alkalmazottak sokkal jobban élvezik, ha az irodán kívül dolgozhatnak
– A dolgozók izgalmasnak tartják a kiterjesztett (AR) és a virtuális valóság (VR), valamint a mesterséges intelligencia (AI) munkahelyi lehetőségeit
– A fiatalok álláskeresésében már kulcsszerepet játszik a rendelkezésre álló technológia
vr home office
Az eredmények szerint az alkalmazottak, főleg Dél-Afrikában (67 százalék) és az Egyesült Királyságban (47 százalék) úgy érzik, az irodai technológia nem elég „okos”. Bár a dolgozók készen állnak arra, hogy a vállalatok bevezessék a legújabb technológiákat, mint például az irodai hőmérséklet és fényviszonyok adatokon alapuló vezérlését, vegyesek az azzal kapcsolatos várakozások, hogy ezek öt éven belül meg is valósulnak-e.

A távoli munkavégzés az alkalmazottak számára egy olyan megoldás, amely javítja az életminőséget és a hatékonyságot, a technológia pedig egy létfontosságú eszköz, ami mindezt lehetővé teszi. A technológiai fejlesztések már eddig is nagy hatással voltak a modern életformára. A távmunkában dolgozó németek 95 százaléka, míg a brit mobil munkaerő 87 százaléka vallja magát boldognak munkájában. A technológia révén változott az emberek életmódja, ez pedig hatott a munkastílusukra és a munkamódszereikre is. A változások miatt a munkaadóknak figyelembe kell venniük a rugalmasabb munkabeosztás bevezetését, hogy lépést tartsanak a tendenciákkal, és eleget tegyenek a mobil munkaerő igényeinek.

Az alkalmazottak azzal is tisztában vannak, hogy az új munkabeosztási formákhoz biztonsági és infrastrukturális fejlesztésekre is szükség lesz. Az európai és dél-afrikai válaszadók a magas szintű biztonsági rendszert nevezik meg a legfontosabb új technológiának.

A virtuális (VR) és a kiterjesztett valóságra (AR) épülő technológiák hamarabb megjelenhetnek a munkahelyeken, mint gondolnánk, hiszen az európai és dél-afrikai munkavállalók 61%-a már hajlandó lenne VR-t vagy AR-t használni munkájuk során. Az új technológiák leggyakoribb felhasználási módjai közé az alábbiakat sorolták a válaszadók:
készségfejlesztés valósághű, virtuális környezetben (25 százalék),
problémamegoldás vagy új ötletek generálása 3D-s vizualizáció segítségével (18 százalék),
illetve az lenyűgöző ügyfélprezentációk tartása (15 százalék).

Továbbá az európai és dél-afrikai alkalmazottak több mint fele (52 százalék) úgy gondolja, hogy a mesterséges intelligencia (AI) bevezetése megkönnyítené a munkájukat.

Részletek és az eredeti cikk itt található:

http://www.dell.com/learn/hu/hu/hucorp1/press-releases/2016-09-28-dell–future-workforce-study

Forrás: http://www.dell.com/learn/hu/hu/hucorp1/press-releases/2016-09-28-dell–future-workforce-study