Mobil VR, PC VR, Playstation VR – Hódít a virtuális valóság

Mobil VR, PC VR, Playstation VR – Hódít a virtuális valóság.

Hosszú évek fejlesztései után végre 2016 lett az az év, amikor a legnagyobb gyártók végre előálltak a saját virtuálisvalóság-megoldásaikkal.

vr sisak

A technológia világában 2016 legnagyobb hívószava a virtuális valóság lett, hiszen a technológiai fejlődés most ért el arra a szintre, hogy a gyártók tényleg képesek lettek olyan eszközök megalkotására, amelyeket a fejünkre helyezve egy digitális világban találhatjuk magunkat.

Mobil VR

A Samsung Gear VR mellett a Google Cardboard hódított. A vr szemüveghez csatlakoztatható mobiltelefonnal élvezhetjük a virtuális valóságot. A mobil VR bizonyította be, hogy a virtuális valóság élménye tényleg elérhető szinte bárki számára.

Mobil VR

PC VR

Az igazán élvezetes vr megoldások azonban olyan vr szemüvegekkel élhetőek át, amelyekhez komoly PC-kellenek. Ilyen például az Oculus Rift is.

A Steam játékáruházat is üzemeltető Valve-val szövetkező HTC egy olyan eszközt jelentetett meg 2016 áprilisában, ami kifejezetten a videojátékok világát igyekszik meghódítani. A sisak használatához szenzorokat kell telepíteni a szobánkba/nappalinkba, a sisak „meghajtásához” pedig egy bivalyerős játék-PC szükséges.

pc vr

Az Oculus VR saját eszköze, a Rift szintén OLED-kijelzővel, de a HTC kissé körülményes Lighthouse megoldásával szemben infravörös LED-szenzorokkal követi a felhasználók mozgását. Habár a használata egyszerűbb, azért az Oculus Rift mellé is szükséges egy erősebb PC.

Játék konzolok

Playstation VR

A játékkonzolok terén egyelőre a Sony állt elő saját virtuálisvalóság-megoldással, és a PlayStation VR valamivel észszerűbb befektetésnek tűnik, mint a PC-re csatlakoztatható eszközök.

psvr

A kedvezőbb ár persze az Oculus Riftnél és a HTC Vive-nál szerényebb képességeket jelent. A mozgáskövetést itt az újrahasznosított „Move technológia” biztosítja, azaz egy PlayStation-kamera érzékeli a VR-sisakba épített kilenc LED-et.

Hol a Microsoft?

Elsősorban a Hololens képében szeretne kihasítani egy darabot a VR piacból. Együttműködnek az Intellel, és a közösen fejlesztették ki a saját technológiájukat.

microsoft hololens

A kialakult versenyhelyzeten a felhasználók csak nyerhetnek, és miközben egyre több gyártó kínál VR megoldásokat, a játékfejlesztők dolgoznak azon, hogy pontosan hogyan tudnák forradalmasítani a videojátékokat a VR technológia segítségével.

A 2016-os virtuális valóság körüli érdeklődés még csak a kezdet. A virtuális valóság, kiterjesztett valóság, kever valóság technológia még csak gyerekcipőben jár.