Bridge – Mobil VR Iphone-hoz

A mobil vr szemüvegek eddigi hibáit és kellemetlenségeit is kiküszöböli a Bridge, amit Iphone telefonokhoz fejlesztettek.

2016-ban a virtuális valóság még nem teljesen hódította meg a piacot. Korábban írtunk is róla, hogy 2016 csak a kezdet volt.
A VR szemüvegek rohamos terjedésének akadályozó tényezői többek között:
- egyelőre a legtöbb szemüveg kényelmetlen,
- az igazán jó élmény még drága, több esetben számítógép kell hozzá – PC VR – (Vive, Oculus Rift),
- a pozícionálás külső szenzorokat, plusz érzékelőket kíván,
- sem a tartalom, sem a minőség nem elsöprő még.

A mobilos VR szemüvegek esetében további hátráltató tényező, hogy pont a valószínűleg nagyobb vásárlóerővel bíró iPhone tulajdonosok nem kaptak ilyen eszközt, ezért is érdemel figyelmet a Bridge.

A VR szemüveg iPhone 6/6s/7 mobilokkal kompatibilis, a szerkezet könnyű alumíniumból készült, és már meg is lehet vásárolni. A fejlesztőknek szánt csomag 500 dollárba, a mindenki másnak kínált kivitel 400 dollárba kerül. A csapat most azt szeretné, ha minél több alkalmazás készülne rövid időn belül, azért a fejlesztők már meg is vásárolhatják, a nagyközönség azonban majd csak 2017 februárban csaphat le rá.

mobil vr szemüveg

A Bridge a fentiekben felsorolt problémákból a legégetőbbeket képes kiküszöbölni. Ehhez a szemüveg keretére helyezett, leginkább az Xbox Kinect kamerájára emlékeztető tárgyra van szükség, ami állandóan figyeli a környezetet és azt 3D-ben rögzíti. Hogy ez tökéletes legyen, szett tartalmaz egy nagy látószögű objektívet, amit az iPhone kamerája elé kell helyezni.

Ezzel egyrészt nincs szükség külső markerekre, érzékelőkre, amiket egyébként a felhasználó mozgásának figyelésére szoktak alkalmazni. Másrészt az úgynevezett Bridge Engine, azaz a számításokat végző szoftver elfut az iPhone-on, nem kell hozzá számítógép. Vagyis: mobil és extra felszerelésekre sincs szükség.

Ezt a rendszert a fejlesztői kevert valóságként – mixed reality – említik, mivel a kiterjesztett és a virtuális valóság elemei egyaránt megvannak benne. Egyrészt képes egy teljes világot varázsolni az ember köré, másrészt látja a környezetet, figyelmeztet, ha valamihez túl közel mentünk volna, de egy lakberendező szoftver azt is megoldja, hogy a lakás bizonyos pontjain elhelyezi a kívánt bútorokat.