A VR magasabb szintre emeli a prezentációkat

A VR – virtuális valóság szemüvegek, headset-ek a 2016-os Mobile World Congress konferencián dobantottak nagyot. Emellett egyre több gyártó és szoftverfejlesztő cég dolgozik olyan VR megoldásokon amelyek az élet legkülönbözőbb területeire nyújtanak megoldásokat. A szórakoztatástól kezdve az orvostudományon és az oktatáson át egészen a VR pornóig akár.

Gyakorlat nélkül emberek előtt beszélni, előadni szinte mindenkinek kihívást jelent. Kevés alkalom nyílik a közönség előtti beszéd gyakorlására. Iskolában erre specializált képzési anyag nincsen, az iskolásoknak a tömeg előtti szereplés jellemzően a feleltetés pillanatit jelenti, ami alapvetően nem egy gyakorlásra alkalmas, ám annál stresszesebb élethelyzet. A modern kor munkahelyei azonban elvárásként támasztják a munkavállalókkal szemben a jó prezentációs készséget, amiben a fejlett eszközöknek köszönhetően már VR-megoldásokkal is fejleszthető ez a képesség, növelve a munkavállaló önbizalmát és értékét a munkaerőpiacon.

A nyilvános beszéd technikájának fejlesztésében alapvető fontosságú a jól bevált retorikai és testbeszéddel kapcsolatos módszerek ismerete, azonban ezek hatásos alkalmazása sokszor pszichikai gátakba ütközik. Ha valaki nem „született szónok” típus, fel kell tárni azokat a gátakat, amik miatt előadóként nem képes kiteljesedni egy nyilvánosság előtt történő beszéd helyzetében. Ez sokszor korábbi, személyes traumák feltárásával, kibeszélésével történik. Ezek azonosításában segítenek a VR-szemüvegek, amelyeket viselve az előadó életszerű előadói körülmények körött találja magát, maga körül ismeretlen embereket lát, akik őrá, az ő beszédére figyelnek. Ez a virtuális környezet a gátak feltárásában és leküzdésében is nagy segítséget nyújt a képességfejlesztés során.