Kiterjesztett valóság a Microsoft és az Intel együttműködésével: ProjectEVO

A WinHec 2016 alkalmával egy érdekes kezdeményezésre derült fény, amely a Project Evo nevet viseli, és amely mögött nem kisebb nevek állnak, mint a Microsoft és az Intel. A felek szorosan együttműködve, egymás szoftveres és hardveres tudását kamatoztatva egy új AR Headsetet fejlesztenek, ami reményeik szerint gyökeresen meg fogja változtatni az emberek PC kezelésről alkotott képét. A bíztató lehetőségekkel kecsegtető Project Evo AR Headset várhatóan nagyon ütőképes lesz, hardver terén pedig egy közepesen felszerelt Windows alapú PC-t vagy noteszgépet követel majd, igaz, lesz egy-két „extra” igénye is.
ar headset
A Project Evo a Windows legújabb szolgáltatásait próbálja kamatoztatni, így egyebek mellett kiaknázza a Cortana beszéd felismerő képességét, de a Windows Hello fejlett biometrikus szolgáltatásait is munkára fogja.

A videóban látható élmény eléréséhez elvileg egészen baráti hardverkövetelményeket kell csak teljesítenie a kiszemelt rendszernek. Ahhoz, hogy az AR Headsethez passzoló alkalmazások megfelelően fussanak, minimum Core i5-7200U sorozatú processzorra, legalább 8 GB-nyi kétcsatornás módban üzemelő rendszermemóriára, legalább 100 GB-nyi szabad adattároló kapacitásra, HDMI 1.4-es vagy DisplayPort 1.3-as videó kimenetre és egy USB 3.0-s portra lesz szükség – külön videokártya nem feltétlenül kell, elég lesz az említett processzorba integrált Intel HD Graphics 620-as iGPU teljesítménye is (legalábbis amíg nem játszani szeretnénk). Az említett minimumot elég sok konfiguráció meg tudja ugrani, viszont a kétcsatornás memóriatámogatás követelménye problémát jelenthet az ULV processzort használó olcsó noteszgépeknél, amelyek sokszor egycsatornás memóriakezeléssel próbálnak boldogulni.

A Project Evo esetében az „általános felhasználás” – vagyis a VR tartalmak fogyasztása – mellett a játékok is óriási figyelmet kapnak, ugyanakkor a térhangzásnak és a HDR technológiának is központi szerepet szánnak a felek. A Project EVO fejlesztői készletek sajnos egyelőre még nem érhetőek el, de a februári Game Developers Conference alkalmával már ezekre is szert tehetnek az érdeklődők.

Az új headseteket a Microsoft hardvergyártó partnerei készítik, így az Acer, az ASUS, a Dell, a HP és a Lenovo kínálatában egyaránt találkozhatunk majd velük jövőre.