A VR szoba már minden érzékszervre hat

A VR mozi után nemsokkal, megjelent a VR szoba – VR kabin is. Természetesen japánból.

A VR Sense Playstation alapú virtuális valóság kabin, ami tulajdonképpen egy VR headset egy 4D-s mozi felszerelésével ellátva.

thum111b

Töretlenül haladunk előre az egyre valósághűbb virtuálisvalóság-élmény felé.
Persze rengeteg fejleszteni való van még: Ki kellene javítani a jelenlegi vr szemüvegek hányásra ingerlő és természetes szemmozgásunkat összezavaró működését valamint biztosítani azt, hogy fejmozgásunk mellett szem- és kézmozgásunkat is megfelelően érzékelje és implementálja a rendszer, és fontos lenne a teljes testes VR-ruhák bevezetése, a VR-élmény alapját adó mozgások standardjának megállapítása is.

Bár még korai szakaszban van a technológia a Koei Tecmo most bemutatott VR-kabinja, a VR Sense remek esettanulmányokat és statisztikákat biztosít a jövőre nézve. (Mert megvásárolni valószínűleg nemsokan fogják.)

vrsense08-440x660

A PlayStation 4 adja a hardware alapját a VR Sense-nek, amelyhez hozzákapcsolták a PlayStation Move (kézben tartott mozgásérzékelő és -kontroller) és a PlayStation VR rendszereket is. Ami a kabinbelsőt illeti: a kabin széke bármely irányba képes elmozogni, köré pedig számos olyan funkciót építettek be, amelyek környezeti hatásokat utánoznak. Ezekkel lehet például utánozni a levegőmozgást, lehet változtatni a hőmérsékletet vagy utánozni az esőt. Mindezek mellett szagokat is érezhetünk, állítólag az erdőtől a felperzselt csatatérig. Az “érintés funkció” azonban nem az, amire elsőre gondolnánk – jelenleg mindössze annyit jelent, hogy átélhetjük, milyen érzés az a bőrünkön, amikor rovarok vagy kisebb rágcsálók másznak vagy rohannak át rajtunk.

vrsense07-660x440

A Koei Tecmo cég tervei szerint a Sense kabinok nyáron kerülnek majd letelepítésre, mert jelenleg a cég a prototípusok tökéletesítésén dolgozik. A prototípusok öt játékot képesek majd futtatni, de folyamatosan bővítik a palettát.